Ανοιχτή Επιστολή

Ανοιχτή Επιστολή

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σε μία εποχή που τα επαγγελματικά δικαιώματα και ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου ως υπερασπιστή και νομικού παραστάτη δέχονται συνεχή πλήγματα, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με εντιμότητα, ανιδιοτέλεια και ευθύνη.

Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει τα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα της χώρας – μπορεί, ωστόσο, ανανεωμένο σε ιδέες και πρακτικές, να συμβάλει αποτελεσματικά στη διεκδίκηση και κατάκτηση πολιτικών και μέτρων που έχουν μεγάλη σημασία για τους δικηγόρους και το λειτούργημά μας, για την ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης και για την προάσπιση του Κράτους Δικαίου, των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων.

Για να τα επιτύχουμε, όμως, αυτά, δεν αρκούν τα ωραία συνθήματα, αλλά χρειάζεται όραμα και συλλογική προσπάθεια με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και, βέβαια, χρειάζονται επεξεργασμένες λύσεις και διάθεση διεκδίκησης με αναφορά στους ίδιους τους δικηγόρους και τα προβλήματά τους.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΕΙ

Παλεύουμε με συνέπεια για έναν Σύλλογο διεκδικητικό και όχι σιωπηλό παρατηρητή των γεγονότων, για έναν Σύλλογο που θα εμπνέει τους συναδέλφους και θα στηρίζεται στη διαρκή ενεργό συμμετοχή τους. Παλεύουμε για τον Σύλλογο και υπερασπιζόμαστε τον Συνάδελφο, γιατί γνωρίζουμε ότι:

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Σας καλούμε να στηρίξετε το πρόγραμμα και τον αγώνα μας για την προάσπιση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των δικηγόρων, την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου, για έναν ισχυρό Σύλλογο που θα εμπνέει και θα συσπειρώνει τα μέλη του.

Η πραγματικότητα θέτει από μόνη της πιεστικά ερωτήματα τα οποία απαιτούν πειστικές απαντήσεις.

Στην κοινωνία έχει δημιουργηθεί η πλανημένη εντύπωση ότι οι δικηγόροι είναι μια προνομιούχος ελίτ και γι’αυτό τα συνεχή δυσμενή μέτρα εναντίον μας αποτελούν εύκολη λύση για τους κυβερνώντες και δεν συναντούν ιδιαίτερη κοινωνική αντίδραση. Στην πραγματικότητα, όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, όχι μόνο των νεότερων αλλά και μεγαλύτερων, παλεύει για την επιβίωση σε συνθήκες μεγάλης επαγγελματικής ανασφάλειας και οικονομικής ασφυξίας.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν αυξημένη ευθύνη να προστατέψουν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των μελών τους.

Η απλή περιγραφή της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε δεν αρκεί. Προβάλλει άμεσα η ανάγκη για τεκμηριωμένες προτάσεις και συνεχείς δράσεις με όραμα και στόχους, αλλά χωρίς μεγάλα λόγια και εύκολες υποσχέσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αισιοδοξούμε, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε την απαξίωση και υποβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

 • Γιατί η δικηγορία βάλλεται και γιατί επιβάλλονται συνεχώς τόσο δυσμενή μέτρα στους δικηγόρους;
 • Γιατί οι δικηγόροι έχουμε πάψει να πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα των αγώνων και των διεκδικήσεων;
 • Πώς ο Σύλλογος θα μπορέσει να εμπνεύσει τα μέλη του να κινητοποιηθούν και να συμμετάσχουν στη δράση του;
 • Πώς ο Σύλλογος θα υποστηρίξει και θα προστατέψει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των δικηγόρων για αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές εργασίας;
 • Τι πρέπει να κάνει ο Σύλλογος για τους νέους συναδέλφους που εισέρχονται στη δικηγορία μετά από τόση προσπάθεια και με τόσα όνειρα και βρίσκονται αντιμέτωποι με μία απογοητευτική πραγματικότητα;
 • Πώς θα αποτρέψουμε την περαιτέρω συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης;
 • Τι θεσμούς αλληλεγγύης μπορεί να δημιουργήσει ο Σύλλογος για τα μέλη του που αντιμετωπίζουν μία έκτακτη ανάγκη;
 • Πώς θα ενισχύσουμε το κύρος του δικηγόρου στα μάτια της κοινωνίας;
 • Πώς θα ανταποκριθεί ο Σύλλογος με επιτυχία στο θεσμικό και κοινωνικό του ρόλο για προστασία του κράτους δικαίου και υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων;
 • Πώς θα προστατέψουμε την αξιοπρέπεια των δικηγόρων κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους;
 • Γιατί οι συνάδελφοι να εμπιστευθούν τον δικό μας Συνδυασμό;