Επιστολή Υπ. Προέδρου

Επιστολή Υπ. Προέδρου

Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΠΑγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

O δικηγόρος ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών είναι συχνά ενοχλητικός για την εξουσία, η οποία επιχειρεί να υποβαθμίσει το ρόλο του ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης και θέλει να τον μετατρέψει σε έναν απλό επιχειρηματία, όπως θέλει να μετατρέψει τους πελάτες μας σε απλούς καταναλωτές. Ο Σύλλογος είναι η φωνή και το στήριγμα των δικηγόρων και έχει αυξημένο θεσμικό και κοινωνικό ρόλο και δεν μπορεί να είναι ούτε προέκταση της πολιτειακής εξουσίας ούτε μια απλή διοικητική υπηρεσία.

Η ενασχόλησή μου με τον δικηγορικό συνδικαλισμό τροφοδοτείται από την ανάγκη να συμμετέχω στις συλλογικές διαδικασίες και  να αγωνίζομαι μαζί με εσάς τους συναδέλφους μου για έναν κοινό σκοπό, για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των δικηγόρων, την ενδυνάμωση του Συλλόγου και την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου.

Στην αντίληψή μου, συνδικαλισμός σημαίνει συμμετοχή στα κοινά με αίσθημα προσφοράς, σημαίνει εκπροσώπηση και διεκδίκηση κοινών αιτημάτων χωρίς διάθεση ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών. Σημαίνει να ακούς τους συναδέλφους και όχι μόνο να μιλάς, να έχεις το θάρρος να αναθεωρήσεις την άποψή σου όταν αντιλαμβάνεσαι το λάθος, να σέβεσαι τις δημοκρατικές διαδικασίες, ακόμη και όταν το αποτέλεσμα αυτών δεν σου είναι αρεστό, να σέβεσαι και να μην στοχοποιείς ούτε να δαιμονοποιείς την αντίθετη άποψη, να είσαι ειλικρινής και να μην κάνεις μικροπολιτική ούτε να χαϊδεύεις αυτιά, να απευθύνεσαι στη λογική και όχι στο θυμικό των συναδέλφων σου.

Στις τρεις θητείες που είχα την τιμή να εκλεγώ σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, προσπάθησα να τηρήσω τις αρχές αυτές με ήθος, εντιμότητα και επιστημοσύνη, και με συνεχή δράση και παρεμβάσεις, προσπάθησα να είμαι ουσιαστικός και αποτελεσματικός στην εκπροσώπηση των συναδέλφων.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα, ως επικεφαλής ενός συνδυασμού που απαρτίζεται από άξιες και άξιους συναδέλφους με ικανότητες, ήθος και διάθεση για προσφορά στα κοινά, απευθύνομαι σε όλες και όλους εσάς τους συναδέλφους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και χωρίς παρωπίδες.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τον Σύλλογο και για τους δικηγόρους. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης των δικηγόρων προς τον Σύλλογο, όπως δεν είναι μυστικό ότι οι δικηγόροι καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε αντικειμενικά ακατόρθωτες υποχρεώσεις μέσα σε ένα διαρκώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον, με συνεχή δυσμενή μέτρα εναντίον μας.

Δεν πρέπει, όμως, να αφήσουμε το θυμό και την απογοήτευση που νιώθουμε να μας οδηγήσει σε αποχή και αδράνεια. Πρέπει να γίνει αιτία συσπείρωσης και διεκδίκησης για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των δικηγόρων. Ο Σύλλογος πρέπει να πλησιάσει και να εκφράσει τους συναδέλφους, μικρής και μεγάλης ηλικίας, ιδιαιτέρως αυτούς που έχουν ξεμείνει από κουράγιο, που είναι παραιτημένοι και απογοητευμένοι, που παλεύουν για την επιβίωση μέσα σε ένα ιδιαιτέρως στενάχωρο περιβάλλον εργασίας. Ο Σύλλογος πρέπει να προσέξει τους νέους δικηγόρους, να σκύψει στα προβλήματά τους, να τους δώσει βήμα έκφρασης, να δώσει χώρο στα οράματα και τις αγωνίες τους.

Δεν υποτιμώ τα όσα έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί. Πιστεύω, όμως, ότι ήρθε η ώρα για μία νέα αρχή, μία επανεκκίνηση του Συλλόγου.  Με συνεχείς προτάσεις και παρεμβάσεις στα μεγάλα και μικρά προβλήματα της καθημερινότητας. Με ενότητα και συμμετοχή όλων των συναδέλφων. Η κρίση καταπολεμάται με συλλογικότητα, δημιουργία και καθημερινό αγώνα.

Γνωρίζω τα προβλήματα των δικηγόρων γιατί έχω αγωνιστεί για την αντιμετώπισή τους, γιατί μοιράζομαι τις ίδιες καθημερινές αγωνίες όπως εσείς. Αγωνίζομαι για έναν Σύλλογο ισχυρό και διεκδικητικό, με δημοκρατική λειτουργία και διαφάνεια, με αξιοκρατία και χωρίς εξαρτήσεις, ο οποίος θα προστατεύει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των μελών του και θα τα εμπνέει να συμμετέχουν στη δράση του. Με ανιδιοτέλεια, αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζει το δικηγορικό σώμα, Σας καλώ να αγωνιστούμε μαζί για να δυναμώσουμε τον Σύλλογο, για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των δικηγόρων, Σας καλώ να με εμπιστευθείτε για τη θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Η απόφαση είναι δική σας.

 

 

                     Ηλίας Ι. Κλάππας
Υποψήφιος Πρόεδρος Δ.Σ.Π.