Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Ανακοίνωση

Η κατάθεση του σχεδίου νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των τελευταίων ριζικών τροποποιήσεων του ίδιου Κώδικα (ν. 3914/2011, ν. 4055/2012) φέρνει το Δικηγορικό Σώμα αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι δικηγόροι καλούνται να υπερασπιστούν για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια το θεσμικό τους ρόλο και το επαγγελματικό τους μέλλον, αλλά ταυτόχρονα να σταθούν θεματοφύλακες των πολιτικών και δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Ανεξαρτήτως των όποιων ενστάσεων έχουμε για τον χρόνο που επιλέχθηκε και τη σκοπιμότητά του, το δημοψήφισμα για το Σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που προκήρυξε για τις 2 και 3/12 η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, πρέπει να υποστηριχθεί από όλους τους συναδέλφους ως μέσο έκφρασης της γνώμης του καθενός από εμάς.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔEΛΦΟΥΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για να αναδείξουν τη σημασία των προβλημάτων που δημιουργεί το Σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για να στηρίξουν το νέο αυτό θεσμό και για να δυναμώσουν τη φωνή των συλλογικών οργάνων του δικηγορικού σώματος στους διεκδικητικούς τους αγώνες. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να υποτιμήσουμε τις συλλογικές δράσεις μας και γι’ αυτό το λόγο:

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, που είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου μας, τη σύγκληση της οποίας αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Π. για τις 2/12 και, σε περίπτωση επαναληπτικής συνέλευσης, για τις 3/12.
ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ως ενιαίο σύνολο, έστω και αν υπάρχουν θετικές σε αυτό ρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των ειδικών διαδικασιών, διότι:

• Καταργεί ουσιαστικά την ακροαματική διαδικασία και πλήττει την προφορικότητα και αμεσότητα της πολιτικής δίκης με την υποκατάσταση των μαρτύρων από αμφίβολης αποδεικτικής αξίας ένορκες βεβαιώσεις. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις όχι μόνο υποσκάπτουν την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, αλλά θα επιφέρουν περαιτέρω καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης αντί της επιδιωκόμενης επιτάχυνσης.
• Προσβάλλει ευθέως τον θεσμικό ρόλο των δικηγόρων και την αναγκαιότητα συμμετοχής τους στην πολιτική δίκη προβλέποντας τη συζήτηση της υπόθεσης στην τακτική διαδικασία χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων.
• Η υποχρεωτική παράσταση του δικηγόρου δεν είναι συντεχνιακή διεκδίκηση, αλλά πραγματική κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού, καθώς θεμελιώνεται στον καθοριστικό και διακριτό ρόλο του δικηγόρου, αφενός, ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης και, αφετέρου, ως υπερασπιστή των εννόμων δικαιωμάτων των πολιτών
• Θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των πολιτών καθώς επιτρέπει την εκπλειστηρίαση – ξεπούλημα αντί πινακίου φακής, μόλις στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, των περιουσιών των οφειλετών, στα πλαίσια της αναγκαστικής εκτέλεσης αποφάσεων, ρύθμιση που, αν δεν αποτραπεί, θα οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου ανακατανομή πλούτου στην Ελλάδα με ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε βάθος δεκαετιών.
• Διευρύνει και αναβαθμίζει την προνομιακή μεταχείριση των εμπραγμάτως ασφαλιζομένων πιστωτών, δηλαδή, κυρίως, των τραπεζών, σε βάρος των προνομιακών απαιτήσεων από οφειλόμενους μισθούς αλλά ακόμη και σε βάρος των απαιτήσεων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Το Δικηγορικό Σώμα δεν μπορεί να δίνει, όμως, μόνο μάχες οπισθοφυλακής. Πρέπει να συνεχίσει να ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ:

1. ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΑΥΤΗ, όπως

• Επαναλειτουργία των δευτεροβάθμιων πολυμελών δικαστηρίων, καθώς η πολυμελής και όχι η μονομελής σύνθεση των δευτεροβάθμιων δικαστηρίων παρέχει τα ουσιαστικά και τυπικά εχέγγυα ορθής και αμερόληπτης απονομής της δικαιοσύνης.
• Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου σε όλες τις αγωγές ώστε να μη δημιουργούνται οικονομικά προσκόμματα στην πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη και
• Κατάργηση των παραβόλων στα ένδικα μέσα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να εξαντλεί το συνταγματικό δικαίωμά του περί παροχής εννόμου προστασίας.

2. ΤΩΝ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ, διεκδικώντας

• Κατάργηση του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες
• Εισαγωγή αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στις 12.000 Ευρώ,
• Επίλυση των ασφαλιστικών μας προβλημάτων και αναλογική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας διεκδικητικά προσπαθώντας να δημιουργήσουμε συμμαχίες με τις δικαστικές ενώσεις, τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, τους συλλόγους δικαστικών επιμελητών, αλλά και τους άλλους εργαζόμενους που πλήττονται από τα μέτρα αυτά.

Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που μας αφορά ΟΛΟΥΣ, η ηγεσία, όμως, του Δικηγορικού Σώματος πρέπει να αντιμετωπίσει με συνεχείς αγώνες και διεκδικήσεις και ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ δυσμενέστατα μέτρα που έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια τους δικηγόρους σε απόγνωση.