Περί Προεδρείου και Περί των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τα αξιώματα

Προεδρειο

Περί Προεδρείου και Περί των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τα αξιώματα

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Καλή και δημιουργική χρονιά!

Ενώ η νέα χρονιά ξεκίνησε με νέες προκλήσεις για το δικηγορικό σώμα ενόψει της συζήτησης του πολύ σοβαρού νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση, οι οποίες απαιτούν άμεση παρέμβαση, παρόλα αυτά ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος και η παράταξή του αναλώνονται στην συγγραφή και δημοσίευση απαράδεκτων ανακοινώσεων σχετικά με την συγκρότηση του Προεδρείου του Συλλόγου, οι οποίες διαστρέφουν την αλήθεια και υποβιβάζουν το δημόσιο διάλογο καθοδηγούμενες από  πικρία για ματαιωμένες προσωπικές φιλοδοξίες.

Ο συνδυασμός μας εμμένει στο ήθος και την ευπρέπεια που επέδειξε προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά ωστόσο κανείς να μην θεωρεί αυτή την ευπρέπειά μας αδυναμία.

Τα συνωμοσιολογικά σενάρια και η λογική του αποκλεισμού των ανθυποψηφίων που αναφέρει η παράταξη Γ. Σταματογιάννη, αφορούν κυρίαρχα την ίδια για τις προεκλογικές και μετεκλογικές της τακτικές και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον συνδικαλισμό.

Η σύνθεση του νεοεκλεγέντος Προεδρείου, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχει κανείς, αποτυπώνει με την διαπαραταξιακή του σύνθεση τον  σεβασμό στην ψήφο των συναδέλφων τόσο αναφορικά με  όλους τους υποψήφιους Προέδρους και την εκλογική αποδοχή που είχαν όσο και αναφορικά με τους συνδυασμούς που συμμετείχαν στις εκλογές και την δύναμη που τελικώς έλαβαν.

Είναι πολύ διδακτικό ότι στην ψηφοφορία που έγινε για τη συγκρότηση του Προεδρείου, ενώ ο συνδυασμός μας υποστήριξε υποψήφιους και άλλων συνδυασμών, μεταξύ των οποίων και από το συνδυασμό του Γ. Σταματογιάννη, ο ίδιος και η παράταξή του ψήφισαν μόνο τους δικούς τους υποψήφιους για όλες τις θέσεις του Προεδρείου και κανέναν άλλο.

Είναι σαφές ότι η αντίληψή τους περί διαπαραταξιακού Προεδρείου και αντιπροσωπευτικότητας εξαντλείται στην διατήρηση των ενδοπαραταξιακών ισορροπιών τους και την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατική αρχή.

Τις επόμενες ημέρες επίκειται η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση, το οποίο εισάγεται για ψήφιση μετά από μία όλως συμβολική δημόσια διαβούλευση ολίγων ημερών μέσα στις αργίες της Πρωτοχρονιάς. Παρά ταύτα, η παράταξή μας δεν ολιγώρησε και με δημόσια παρέμβασή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη από τις 31-12-2017 τοποθετήθηκε για το σοβαρό αυτό θέμα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου παραστάθηκε και συμμετείχε στην Ολομέλεια των Προέδρων που συγκλήθηκε στις 7-1-2018 χωρίς καν να επιδιώξει να διαβουλευθεί με τους άλλους συνδυασμούς για το θέμα αυτό. Αλλά ακόμη και μετά τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. και την εκλογή του Προεδρείου στις 8-1-2017, παρότι του ζητήθηκε, αδράνησε να συγκαλέσει Δ.Σ. για να συζητηθεί το νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι οι απόψεις του συνόλου των Δικηγόρων Πειραιά εκφράζονται αποκλειστικά και αυθεντικά από τον ίδιο, κρίνοντας ανούσια την σύγκληση ΔΣ.

Η στάση του αυτή επέβαλε να υποβληθεί σχετικό γραπτό αίτημα με πρωτοβουλία του συμβούλου Κ. Καρυδά, το οποίο συνυπέγραψαν και οι δικοί μας σύμβουλοι, αλλά και οι σύμβουλοι των υπολοίπων παρατάξεων, πλην της παράταξης του Προέδρου, και μόνο τότε υποχρεώθηκε κατ’ άρθρον 94 του ΚτΔ να συγκαλέσει για το θέμα αυτό έκτακτο Δ.Σ. για αύριο 12-1-2018.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια και αφορούν την ίδια την επιβίωσή μας. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί ενότητα και συνεχή και επίμονη δουλειά και τεκμηριωμένες προτάσεις. Τα ευχολόγια και οι μεγαλοστομίες δεν αρκούν. Τα αξιώματα συνεπάγονται και υποχρεώσεις.

Ελπίζουμε, στην κατεύθυνση αυτή, ο Γ. Σταματογιάννης στη δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος να λειτουργήσει θεσμικά και ενωτικά και όχι συγκεντρωτικά, με σεβασμό στις αρμοδιότητες των λοιπών μελών του Προεδρείου, αλλά και με σεβασμό στο Συμβούλιό του χωρίς να χρησιμοποιεί την γραμματεία του Συλλόγου, τις Επιτροπές, τα σεμινάρια των ασκουμένων, τα περιοδικά, την ιστοσελίδα και τα ημερολόγια του Συλλόγου για την προσωπική του προβολή, χωρίς να καπελώνει τη δράση των συμβούλων των υπόλοιπων συνδυασμών, δείχνοντας με πράξεις ότι κατανοεί την ανάγκη ενωτικών και συλλογικών δράσεων χωρίς αποκλεισμούς για την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων για το δικηγορικό σώμα.